Tvangsekteskap.net


Gå til innholdet

Om hjelp i utlandet

Hvis du trenger hjelp

Området som gjerne kalles "Little Norway" i Pakistan, og hvor migrasjon til Norge via ekteskap er utbredt.

Mange som reiser på ferie til sin families opprinnelsesland, opplever dessverre at ferien allikevel ikke bare var ferie. Eller at den syke bestemoren allikevel ikke var så syk.

Hvis du presses til å inngå ekteskap eller blir utsatt for vold eller frihetsberøvelse utenlands, er det en del forholdsregler du bør ta. Igjen minner jeg om følgende: hvis du har grunn til å tro at det er baktanker med ferieturen, så IKKE reis. Å få hjelp i Norge er veldig mye lettere enn i Marokko, Pakistan, Afghanistan, Irak eller Somalia.

Om du merker at du får problemer, enten det er tvangsekteskap eller at familien din har tenkt å la deg bli igjen i landet du er i, så prøv følgende:

  • Det er faktisk ikke alltid lett å vite akkurat i hvilken landsby eller by du er i. Særlig hvis det alltid er andre enn deg som har tatt alle avgjørelser, kjøpt alle billetter etc. Punkt en er derfor å være helt sikker på hvor du er. Begynn deretter å tenke gjennom mulige måter å reise derfra, enten det er eselkjerre, buss, taxi, tog eller sykkel. Observer det som skjer rundt deg. Hvor er du i forhold til nærmeste utenriksstasjon eller storby?


  • Hvis du har passet ditt fortsatt, så forsøk å holde det skjult. Si at du har mistet det. Siden du sikkert har lest arket "skal du utenlands?" har du kanskje med deg en ekstra fargekopi som du har gjemt et annet sted. Bruk fantasien. Gjem også penger og eventuelle smykker.


  • Ta kontakt med hjelpeapparatet i Norge så raskt som mulig. Jeg regner med at du har med deg telefonnumrene du fant på " skal du utenlands?". Følg linkene der, eller hopp til siden om akutthjelp


  • Hvis du har mobiltelefonen din fortsatt, ta bilder av omgivelsene dine. Disse kan du videresende til de du tar kontakt med i Norge. Send også et bilde av deg selv. Gjerne også av personene rundt deg, hvis du kan gjøre det uten å bli avslørt.


  • Få med deg alt som blir sagt rundt deg, så sant du forstår språket. Ta rede på hvilke planer som blir lagt og hvem som skal hvor. Eventuell gateadresse til der hvor du skal, må selvfølgelig videresendes til hjelpeapparatet i Norge.


Deretter er hovedmålet ditt å få kontakt med den norske utenriksstasjonen i landet hvor du er. Nummeret har du hentet under "lenker". Hvis Norge ikke har utenriksstasjon i dette landet, som i Irak og Somalia, vil kontaktene dine i Norge fortelle deg hvem du skal kontakte. De vil også selv ta kontakt med nærmeste utenriksstasjon og koordinere hjelpen derfra. Planen er nå å ta deg frem til ambassaden.

Dersom du blir holdt innendørs, må du vurdere situasjonen sammen med hjelpeapparatet i Norge. Hvis du ikke lenger har telefon, er det de som må vurdere dette for deg. Du må bare avvente situasjonen og se hvilke sjanser som byr seg. Nå er det opp til deg. Det er derfor det er så viktig at du allerede har tatt kontakt om dette i Norge, dersom du hadde mistanke om noe allerede da. Hvis du ikke har gjort det, må du bruke de mulighetene du har i situasjonen rundt deg. Du må tenke egen sikkerhet. Hvis du har noen støttespillere, eller noen du kan bestikke, kan du vurdere å bruke disse. Men det må skje med største forsiktighet.

Dersom det virker som en brukbar ide for å komme hjem, kan du spille med på det familien sier. Særlig gjelder dette tvangsekteskap: Blir situasjonen truende, så la deg gifte bort. La familien tro at du vil dette, og at du vil la ektefellen komme til Norge. På den måten vil familien før eller siden sende måtte sende deg tilbake til Norge. Så får du rydde opp i det med ekteskapet når du er tilbake.

Du kan dessverre bli presset til måtte ligge med den du gifter deg med. Dette er både en fullbyrdelse av ekteskapet, samtidig som hensikten kan være å få deg, dersom du er kvinne, gravid. Mange tror at dersom kvinnen venter barn, vil det være lettere for ektefellen å få oppholdstillatelse i Norge. Det er det imidlertid ikke. Derfor: husk prevensjon som f. eks p-sprøyte.

Rent praktisk, hvordan du eventuelt kan komme deg tilbake til Norge, vil hjelpeapparatet fortelle deg underveis. Men hvis de ikke vet hvor du er, og du ikke har pass, penger eller mobiltelefon, er det vanskelig å hjelpe deg. Alt avhenger med andre ord av hvordan du forbeder deg til reisen mens du er i Norge. For å skremme deg litt: det er ikke få tilfeller hvor personer har blitt holdt tilbake i flere år før de, med mye hjelp, har kommet seg tilbake til Norge. Noen kommer aldri tilbake. Så ferien kan bli lengre enn du tror.

Når du er tilbake i Norge, begynner arbeidet med å annullere ekteskapet / skille deg, i tillegg til å stoppe eventuell familiegjenforening.


Tilbake til innholdet | Tilbake til Forsiden