Tvangsekteskap.net


Gå til innholdet

Skal du utenlands?

Hvis du trenger hjelp

Har du passet ditt?

IKKE REIS UTENLANDS HVIS DU MISTENKER AT NOE KAN SKJE

Hvis du er i en slik konflikt som er beskrevet her, bør du rett og slett ikke reise utenlands med familien din. Myndighetene og frivillige organisasjoner må hvert år forsøke å hjelpe personer hjem, som har blitt holdt tilbake mot sin vilje i utlandet. Selv om familien din her kanskje ikke har planlagt det, kan familien der nede ta kontroll. Mange har reist på ferie, eller for å besøke en syk slektning, og opplever at de blir presset til å gifte seg.

Norske myndigheter har ingen myndighet i utlandet. Hvis du befinner deg i en liten landsby langt ute å bygda, eller i en storby du ikke kjenner, må du i utgangspunktet selv ta deg frem til en norsk ambassade. Dette kan være nesten umulig dersom du blir passet på. Det er selvsagt mulig å få det til, og mange får hjelp hvert år, men det ikke noe du kan regne med. Er du med familien i deres opprinnelsesland, er det som regel
de som bestemmer.

Det er selvsagt ikke livsfarlig å dra på enhver ferie.. Heldigvis. Poenget mitt er at DERSOM du er i en konflikt hvor krenket ære og tradisjon er en del av konflikten -
kan det faktisk være farlig å dra. Er du jente i en familie som legger stor vekt på ære og som praktiserer arrangerte ekteskap, er rundt 18 år, i konflikt på grunn av kjæreste eller livsstil, er sjansen MEGET stor for at det er en baktanke med turen.

Det samme kan skje dersom du er gutt eller mann. Ekteskap kan ha vært planlagt uten at du vet det. Eller du vet om det, men ikke at det skulle skje å denne turen. Vanskeligheter med å komme seg hjem, og problemer knyttet til ekteskap, trusler og sosial press, er også et problem for menn.

Velger du
å ikke bli med på tur, så ta kontakt med noen du kan rådføre deg med. En lærer eller rådgiver på skolen, kanskje skolen din har en minoritetsrådgiver, kan hjelpe deg å ta kontakt med politi, barnevern eller de andre hjelperne. De kan hjelpe deg med forskjellige måter å unngå turen på. Resten får du vite når du tar kontakt.

Hvis du reiser med fly, er siste mulighet å varsle flyplasspersonalet f. eks. på Gardermoen. Dersom du ikke finner andre måter å slippe unna på, kan du få til en avtale med politiet om at de skal stoppe deg der. Eller du kan gjøre det spontant ved avreise.

Velger du allikevel å dra, skal du gjøre følgende:

Samarbeid med noen som er i Norge om hva som skal skje dersom du får problemer. Igjen - bruk Informasjonstelefonen, Kompetanseteamet eller noen på skolen du stoler på. Eller ta direkte kontakt med politi eller barnevern.

Lag en avtale om at politi og / eller barnevern skal kontaktes dersom du ikke er tilbake innen en fastsatt dato. De du inngår avtale med må vite hvor du skal, hvem du skal bo hos, reiseruten så langt du kjenner denne, telefonnummer og adresse dit du skal og hvem du reiser sammen med. Hvis du har kopi av flybilletter er det veldig bra.

Ta to sett kopier av passet ditt - alle sidene som det er skrevet på og som viser hvem du er. Gi ett kopisett til den du har inngått avtale med. Dette kan de vise til politiet i Norge for å få en sikker informasjon om hvem du er. Det andre settet tar du med de på tur, på et sted bare du vet om. Det er desverre slik at personer som havner i denne typen probemer, som regel blir fratatt både pass og penger. Et norsk pass er dessuten et verdipapir i mange land, så det kan være mange grunner til at det blir borte.

Ha penger i reserve. Du kan trenge penger til transport, bestikkelser, mat og overnatting i en krisesituasjon. Hvis du har lite penger, men mange smykker, ta med disse. Gullsmykker kan omsettes. Men du må selvsagt ikke ta med så mye at du vekker mistanke hjemme...

Hvis du har mobiltelefon med deg: fjern alle meldinge, samtaleloggr, og bilder som kan røpe kjæreste og venner. Dette kan høres dramatisk ut, men både du selv og disse personene kan få problmer dersom telefonen din blir undersøkt. Derimot skal du ha med deg de telefonnumrene som står på denne siden. I tillegg til numrene til andre du stoler på og vil ha kontakt med. Finn en smart måte å lagre numrene på. Hvis du har en annen telefon liggende, ta den med som reserve.

Gå inn på www.tvangsekteskap.no og finn adresse og telefonnummer til den norske utenriksstasjonen som er nærmest der du skal være. Vær klar over at Norge ikke har utenriksstasjon i Irak eller Somalia, slik at "redningsksjoner" der er spesielt vanskelige. Dersom du får problemer i forhold til tvangsekteskap, betaler norske myndigheter hjemreisen for deg dersom du selv ikke har penger. Men du må altså selv komme deg til utenriksstasjonen.

Husk at politi og myndigheter dessverre er korrupte i mange land. De som har penger - får hjelp. Du kan derfor ikke stole på at politiet eller myndighetene i land som for eksempel Pakistan, Irak, Syria, Somalia, Marokko eller India nødvendigvis hjelper deg. Hvis familien din har mye penger eller er betydningsfulle på andre måter, kan det snarere være de som får hjelp, og ikke du, om du skulle trenge hjelp lokalt. Særlig hvis du er kvinne. Husk også at det i dise områdene kan være svært vanskelig å bevege seg ute alene som kvinne.

Se siden om hjelp i utlandet


Tilbake til innholdet | Tilbake til Forsiden